Podkast: Evalueringsrapporten må opp av skuffen!

Foto: stortinget.no

Det finnes vel knapt noe mer saklig eller prosaisk enn det offentlige dokumentet. Men på tross av denne nøytrale og nøkterne innpakningen, er dette tekster som utøver makt – veldig mye makt. Hvordan skal vi forstå disse tekstene? Og finnes det poesi i det prosaiske? I denne episoden av SAKLIG! har vi snakket med den helt ferske førsteamanuensisen i sakprosa Hilde Reinertsen. 

Hilde Reinertsen hadde den 1. februar sin første arbeidsdag ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier. Hun er ekspert på disse tilsynelatende tørre, men viktige tekstene som hele demokratiet vårt er bygget opp av. Dette er tekster som rapporten, utredningen, revisjonen, granskningen, budsjettframlegget og evalueringsrapporten. 

Hilde Reinertsen. Foto: uio.no

I episoden har vi begått et stykke forbrukerjournalistikk – for hvordan forstå en tekst når den er 30 kg tung og 5 mil lang? Vi veileder vordende lesere og nyvalgte stortingsrepresentanter når de skal ta fatt på statsbudsjettet, prop. 1 eller såkalt gul bok. Hvordan navigere når man for eksempel lurer på om det ble noe penger i årets budsjett til skogvern? Og har statsbudsjettet en forfattersignatur – kan man lese forskjellen på et Vedum- og et Solberg-budsjett? 

Vi diskuterer også evalueringen. For er det en evalueringsfeber i Norge? Hva kjennetegner egentlig en god evalueringstekst, og hvilke litterære kvaliteter kan slike tekster ha? Reinertsen skrev doktorgrad om bistandsevalueringen, en nøktern tekst som ofte vekker store følelser. 

– Disse tekstene vinner ikke Brageprisen, men de er uansett viktige. Det er kanskje den prosaiske kvaliteten som er deres adelsmerke, forteller Reinertsen.  

Reinertsen er også sammen med Kristin Asdal forfatter av boken Hvordan gjøre dokumentanalyse fra 2020, som nylig kom i engelsk utgave på det prestisjetunge forlaget Sage med tittelen Doing Document Analysis. A Practice-Oriented Method. Mange metodebøker er teoritunge og overveldende. Denne er derimot ganske hyggelig og nedpå og har fått praksisstudenter i det ganske land til å undersøke dokumentene de omgis av. 

Hør SAKLIG! om byråkratiets mektige sakprosa – med Hilde Reinertsen: 

Se alternativtekst til episoden.  

SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk fra Forskningsmiljøet Sakprosa ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved universitetet i Oslo. Her ønsker programlederne Johan Tønnesson, professor i sakprosa, og retoriker, Signy Grape, å invitere en gjest eller to til en samtale med utgangspunkt i den prosaen som tar for seg ALT.    

Podkasten kan høres i Spotify, Apple podcasts, fra UiOs nettspiller, eller lastes ned i podkast-appen du bruker til vanlig.   

Mina Ødegård Angeloff og Signy Grape 

Diskutér på facebook