Podkast: Trenger vi en ny månelanding?

Foto: Arbeiderpartiet

Statsminister Jonas Gahr Støre sliter. Det er krig i Ukraina, galopperende strøm- og matvarepriser, og ikke minst gjør regjeringen det elendig på målingene. Kan Støre bruke årets nyttårstale til å samle nasjonen og lede oss ut av krisa? Trenger regjeringen en ny månelanding?  

Gjest er Tor Gaute Syrstad, statsviter og psykolog, nå stipendiat ved Institutt for statsvitenskap, der han forsker på følelser i norsk politikk. I sin masteroppgave analyserte Syrstad danske nyttårstaler. Kan vi i denne episoden av SAKLIG! gi statsministeren noen gode råd?

Tor Gaute Syrstad. Foto: Synnøve Fonneland/psykologisk.no

Vi sammenligner Jonas Gahr Støres forrige nyttårstale, Erna sin famøse nyttårstale fra 2019, og den danske statsministeren Mette Fredriksen sin nyttårstale fra 2022. “Danmark skal bygge på rett og plikt”, sier Fredriksen. I Norge broderer vi banneord, sier Støre. Erna og Støre står foran en peis, men Fredriksen sitter strengt bak skrivebordet. Viser talene hvor forskjellige vi er fra danskene?

– Nyttårstalen må balansere det store vi-et, oss nordmenn, og det mindre vi-et, altså regjeringen. Det viktigste Støre kan klare er samtidig hans største politiske problem, nemlig å konstruere seg selv som en troverdig arbeiderpartileder, forteller Tor Gaute. 

Vi spør, hva skal vi lytte etter når vi hører årets nyttårstale? Bør vi fortsatt føde flere barn? Kommer Støre til å omtale velferdsstaten som en byrde eller et ideal? Og har retorikken en for enkel forståelse av følelser?

Hør SAKLIG! om nyttårstalen og det store «vi»: 

SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk fra Forskningsmiljøet Sakprosa ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved universitetet i Oslo. Her ønsker programlederne Johan Tønnesson, professor i sakprosa, og retoriker, Signy Grape, å invitere en gjest eller to til en samtale med utgangspunkt i den prosaen som tar for seg ALT.   

Podkasten kan høres i Spotify, Apple podcasts, fra UiOs nettspiller, eller lastes ned i podkast-appen du bruker til vanlig.  

Mina Ødegård Angeloff og Signy Grape 

Diskutér på facebook