Podkast: Er tekst garnityr eller demokratiets byggestein?

Foto: pixabay.com

Hvordan forstår humanister og samfunnsvitere demokratiet? På øvre Blindern er disse to universitetsfakultetene vendt mot hverandre, men ofte er avstanden dem imellom mye lengre enn den korte gåturen over plassen. Hvorfor mener noen statsvitere at tekst bare er garnityr? I denne episoden av SAKLIG! skal vi snakke om hva som skiller og forener retorisk tekstanalyse, og samfunnsvitenskapelig tekstanalyse.  

Vi har lurt med oss statsviter Øivind Bratberg over plassen fra SV-fakultetet og inn HF-studio. Han er forkjemper for den såkalte fortolkende statsvitenskapen, og har skrevet boka Tekstanalyse for samfunnsvitere (2021). Vi har også invitert Charlotte Hidle, universitetslektor ved ILN, som nettopp har gjort en dokumentanalyse av klimapolitikk i sin masteroppgave.  

Øivind Bratberg og Charlotte Hidle. Foto: uio.no

Du får “live” tekstanalyse direkte fra studio, der vi undersøker det nye klimabudsjettet til regjeringen. Vi spør, hva i alle dager slags tekst er dette? Hvem er det egentlig som snakker i teksten? Hvem er egentlig “regjeringen”, og hvem er “vi”? Er det kaos, eller er det maktkamp?!    

Vi spør også, lider klimapolitikken av dokumentkaos, har klimaministeren rett og slett funnet opp en ny sjanger og, hva slags handling er dette? Hva er en CO2-ekvivalent, og er ku-promp virkelig så ille for klimaet? Og kanskje viktigst av alt: Hva kan vi humanister og samfunnsvitere lære av hverandre? 

Hør SAKLIG! om tekstanalyse:  

Se tekstalternativ til episoden

SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk fra Forskningsmiljøet Sakprosa ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved universitetet i Oslo. Her ønsker programlederne Johan Tønnesson, professor i sakprosa, og masterstudent i retorikk, Signy Grape, å invitere en gjest eller to til en samtale med utgangspunkt i den prosaen som tar for seg ALT.  

Podkasten kan høres i Spotify, Apple podcasts, fra UiOs nettspiller, eller lastes ned i podkast-appen du bruker til vanlig. 

Mina Ødegård Angeloff og Signy Grape 

Diskutér på facebook