Vekkelsesstemning rundt boka Haugianerne

Haugianerne. Enevelde og undergrunn, bokomslag (Foto: Cappelen Damm)

Helt siden Trygve Riiser Gundersen skrev sin hovedoppgave «Om å ta ordet», publisert i Norsk sakprosas skriftserie, har han opponert mot det gjengse bildet av Hans Nielsen Hauge og hans bevegelse. Et bilde preget av Adolph Tiedemanns berømte maleri, Alexander Kiellands romaner og ikke minst konservative teologers tolkning. I hovedoppgaven hevder han overbevisende at det opprørske og frigjørende potensialet i Hauges tekster er blitt helt oversett. De er i stor grad blitt oppfattet som religiøst babbel og intet annet. 

Nå er vi spent på første bind av hans tobindsverk om haugianerne. Det vil si, vi er ganske overbevist om at vi har mye å glede oss til. Blant anmeldere og intervjuere hersker nærmest en vekkelsesstemning. Jf. Marius Wulsbergs anmeldelse i Dagbladet.

Boka lanseres på Halvbroren i Oslo onsdag 25. august.

Lenke til arrangement finner du her.

Johan L. Tønnesson

Diskutér på facebook