Podkast: «Døden er en morsom bok»

Den første boka du leste (og tygde på) var sannsynligvis en sakprosabok – pekeboka. Men sakprosa og fiksjon for barn er ikke likestilt – sakprosa for barn har nemlig ikke de samme gode vilkårene som fiksjonslitteraturen. Men barn fortjener gode beskrivelser av virkeligheten! Så hva er den gode sakprosaboka for barn? Det er nemlig mange lettvintheter ute og går. 

Kaja Bjølgerud Grimsgaard, universitetslektor og barnebokforsker, og Kristin Torjesen Marti, førsteamanuensis i norskdidaktikk og forfatter av sakprosaboka “Osloboka for barn” fra 2021, begge ved OsloMet, er gjester i SAKLIG! om sakprosa for barn.

Kaja Bjølgerud Grimsgaard (Foto: OsloMet), universitetslektor og barnebokforsker, og Kristin Torjesen Marti (Foto: UiO), førsteamanuensis i norskdidaktikk og barnebokforfatter.

Alle i studio er skjønt enige om at det bør finnes et hav av sakprosabøker for alle typer barn og alle typer små nerder. Men skal det finnes sakprosabøker om alle emner, selv krig og Holocaust? Og hvem skrives bøkene egentlig til – barnet eller den voksne? Skal en bok være “gøy” eller formidle “korrekte” verdier?

Og hva betyr det at noe er “sant” i en sakprosabok for barn? Spiller det egentlig noen rolle om det er drager eller dinosaurer? «Virkelighetskontrakten» kan være annerledes enn i en voksenbok, ifølge barnebokforsker Bjølgerud Grimsgaard – ofte har bøkene rike illustrasjoner og en fiktiv fortelling som rammer inn faktastoffet. Hun trekker frem boka «Døden» av Endre Lund Eriksen som et god eksempel på dette. Så står sakprosadefinisjonen til professor Tønnesson for fall, den at sakprosa er “tekster som adressaten har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten”?

Torjesen Marti forteller om hvordan hun som forfatter har forsøkt å sette seg inn i virkeligheten til en fireåring. For hvordan forklare med korrekt historisk og arkeologisk kunnskap hva en fossil er eller at noe har skjedd for hundrevis av millioner av år siden? Man må som forfatter ha omsorg for leseren – et ideal som voksenlitteraturen kunne lært noe av!

Hør episoden her:

Her finner du tekstalternativ til podkast-episoden.

Bøker som omtales i episoden:

Bokforside «Osloboka for barn» (Foto: Gyldendal)
Bokforside «Døden» (Foto: Cappelen Damm)
Bokforside «Supervulkaner og digre dinosaurer» (Foto: Aschehoug)

Osloboka for barn av Kristin Torjesen Marti, illustrert Hege Vatnaland. Gyldendal

Døden av Endre Lund Eriksen, illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Cappelen Damm

Gjøken av Bjørn Arild Ersland, illustrert av Hilde Kramer. Mangschou

Historien om Helen Keller av Lorena A. Hickok. Forlagshuset

Supervulkaner og digre dinosaurer av Reidar Müller, illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Aschehoug

Bibelen i tekst og bilder av Selina Hastings, oversatt av Tor Edvin Dahl. Gyldendal Tiden.

SAKLIG! er en podkast om sakprosa og retorikk fra Forskningsmiljøet Sakprosa ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved universitetet i Oslo. Her ønsker programlederne Johan Tønnesson, professor i sakprosa, og masterstudent i retorikk, Signy Grape, å invitere en gjest eller to til en samtale med utgangspunkt i den prosaen som tar for seg ALT.

Podkasten kan høres i Spotify, Apple podcasts, fra UiOs nettspiller, eller lastes ned i podkast-appen du bruker til vanlig.

Signy Grape

Diskutér på facebook