Ny episode av SAKLIG! – Slutter vi å lese?

Vi leser jo masse, men leser vi feil? Fortrenger noen typer lesing den lesingen vi trenger, både som mennesker og som samfunn? Er lesingen i krise?

I denne episoden av SAKLIG! er en av Norges største lesehester gjest. Kari Spjeldnæs har mer enn 30 års erfaring fra norsk bokbransje, sist som forlagsredaktør i Aschehoug. Hun er nå stipendiat ved Høyskolen Kristiania og Universitetet i Bergen, der hun forsker på endringer i lesevaner og konsekvenser av digitaliseringen for lesingen. Hun er også forfatter, og ga i 2020 ut boka Lese. En liten bok om store opplevelser.

Foto: pressebilde Kari Spjeldnæs

Lesing kan bringe oss mange steder mentalt. Men lesing er også et uttrykk for å være til stede og kunne bruke konsentrasjonen. I boka undersøker Spjeldnæs hva lesing er både i et historisk, et erkjennelsesmessig og et kognitivt perspektiv – for hva er det som skjer med hodene og tankene våre når vi leser? Og hva skjer med lesingen når vi stadig blir forstyrret? – vi lar oss avspore av andre tekster, som vi egentlig ikke leser, altså i betydningen av å kunne lese lengre tekster konsentrert og sammenhengende over tid.

I episoden snakker vi også om lesing versus lytting, lesing og læring, lesesnobberi, et kulturelt forfall, fortellergrep, kroppslighet og hva som er mest “høyverdig” av å lese skjønnlitteratur og sakprosa, og mer! Og Kari leser fra boka si.

Se tekstalternativ til episoden her.

SAKLIG! er en ny podkast om sakprosa og retorikk fra Forskningsmiljøet Sakprosa ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved universitetet i Oslo. Her ønsker programlederne Johan Tønnesson, professor i sakprosa, og masterstudent i retorikk, Signy Grape, å invitere en gjest eller to til en samtale med utgangspunkt i den prosaen som tar for seg ALT.

Podkasten kan høres i Spotify, Apple podcasts, fra UiOs nettspiller, eller lastes ned i podkast-appen du bruker til vanlig.

Signy Grape

Diskutér på facebook