Torgrim Eggen er vinner av Brageprisen 2019 – hva sier anmeldelsene?

Vi gratulerer prisvinneren!

Fra juryskildringen:

«Axel var noe av en lystløgner, tross alt. Noen måtte gå ham i sømmene, faktasjekke ham litt og kanskje bringe opp historiene han av en eller annen grunn ikke fortalte. Lese brev, bøker og artikler, intervjuer og presseoppslag, snakke med øyenvitner og forsøke å få en sammenheng i livet og diktningen hans.» Det har Torgrim Eggen lyktes med. Ved å presentere nye kilder til Axel Jensens liv og verk, gir han oss et komplekst og spennende bilde av en myteomspunnet og legendarisk norsk forfatter».

Det ble fortelling om et et turbulent kunstnerliv som i år ble vinner av Brageprisen for beste sakprosa. Med boka «Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen» har Torgrim Eggen skrevet en biografi som av Dagbladets anmelder Jon Rognlien blir beskrevet som en «utvilsom bragd». Rognlien har enkelte betraktninger der Eggens valg av virkemidler diskuteres, men avslutter likevel med en indirekte oppfordring: «Når Eggens bok fortjener en høy terning til tross for innvendingene, så er det fordi han har anrettet en lesefest av en helt annen karakter enn Jensens bøker, men ikke desto mindre en fest. Det er besettende moro og dypt rystende å lese denne biografien».

Også  Klassekampens anmelder Kåre Bulie er begeistret – selv om også han har sine innvendinger. Om det overordnede ved boka skriver han blant annet at «Den dokumenterer et liv i stadig bevegelse, både intellektuelt og geografisk, og er usedvanlig rik på morsomme, megetsigende detaljer. Jeg kan knapt huske sist jeg leste en norsk biografi som var så vanskelig å legge fra seg». Han løfter også fram at boka setter historien om Jensens liv inn i et større perspektiv «Axel byr på alternativ kultur- og idéhistorie om etterkrigs-årene, både de norske og de internasjonale».

Axel Jensens liv byr på et rikholdig arkiv – på godt, og mye ikke fullt så godt. Bulie trekker fram det kaotiske privatlivet, og Jensens uegnethet som familiemann, og mener at til tross for dette så greier Eggen å unngå det moraliserende, han overlater «… til leseren å trekke slutninger. Som biografer flest er han derimot utrettelig på jakt etter livet i litteraturen». Også Bulie avslutter utvetydig: «Axel er uansett blitt den typen utgivelse som minner en leser på hvorfor han har brukt så mye av livet sitt på bøker».

I et intervju med Dagbladets Caroline Drefvelin (betalingsmur) understreker Eggen at Jensens var et sammensatt menneske som også hadde mye å by på – og som inspirerte andre: «- Han kunne sette folk i fyr og flamme. Eggen tror at det først og fremst er som språkkunstner at den jazz-elskende forfatteren vil bli husket, for rytmen og klangen i språket».

 

 

Av Merete Pettersen

 

 

Diskutér på facebook