Løgn, sannhet og sak

Høsten litterære festivaler er godt i gang: det nyeste tilskuddet i hovedstaden God natt, Oslo og Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet fant sted i september.

I november står Fakta F (Trondheim) og Stavanger Sakprosafestival for tur. Dette kommer vi selvfølgelig tilbake til.

Men vi har mer saklig snadder å se fram til, og det allerede nå i oktober når Odda og Oslo byr på hvert sitt arrangement:

Odda Litteratursymposium 10. – 14. oktober

I år arrangeres for fjortende gang Litteratursymposiet i Odda. Fra å være er lite arrangement forankret i lokale stemmer, har det utviklet seg til å bli en festival med langt større rekkevidde. Programmet er omfattende med både det skjønne og det saklige på programmet. Hele fem dager til ende foregår de litterære samtalene på 25 forskjellige arenaer. Frode Gryttens Bikubesong danner rammen rundt den årlige Bikubegangen – Grytten selv er formidler på turen der Odda forankres i fiktiv og faktisk koloritt.

Tema for årets festival er LØGN. Her er en smakebit på noen av de mange sakprosaiske bidragene:

Fakta og fiksjon
Sakprosaforfatterne og journalistene Morten Strøksnes, Per Anders Todal og Heidi T. Skjeseth møter Bjørn Olav Jahr til samtale om sakprosasjangerens muligheter og fallgruver:

Kor går grensene mellom dikting og fakta i sakprosa? Kor langt kan ein dikte seg inn i andre sine hovud? Er omfattande fotnote-bruk meir etterretteleg enn såkalla litterær sakprosa? Og korleis forholder journalistar seg til grep, krav og vilkåra når dei skriv bok i forhold til i avisa?

Fiksjonens død?
I 2010 introduserte David Shields begrepet reality hunger. Han mente samtidsprosaen burde gå på tvers av sjangre i et forsøk på å speile en kaotisk samtid. Carina Elisabeth Beddari, kritiker i Morgenbladet og utnevnt til årets litteraturkritiker av Kritikerlaget, holder foredrag om samtidsprosaen:

Kva slags plass har fiksjonen under sanningstendensen, og er han ute av takt med dei stadig meir flytande erfaringane som pregar notidsmennesket? Er grensene mellom sjølvbiografi,  memoarar og fiksjon kunstig og bør viskast heilt ut? Er rein fiksjon blitt løgn og difor uinteressant for oss?

Falske tilståelser
Espen Stueland har skrevet essay om skyldspørsmålet, og fetterens tilståelse i saken om Birgitte Tengs. Bjørn Olav Jahr har utgitt bøker om Tengs- og Baneheia-saken, og har også lagd en dokumentar om Tengs-drapet. Frode Helmich Pedersen leder forskergruppen “Strafferettens fortellinger” ved UiB. De møtes til samtale om falske tilståelser, rettsfortellinger og dikting i kriminalsaker:

Kva er ei falsk tilståing, og kor mykje kan vi stole på politiets avhørsteknikkar? Korleis konstruerer politi og rettsvesen forteljingar kring antatte gjerningspersonar når det manglar tekniske bevis, og er vi i stand til å sjå det potensielt feilbarlege ved slike narrativ?

Mann 2018
Med utgangspunkt i Åshild Ulstrups bok Menn og elskere – kjærlighetens lykke og ulykke (1978) har Brit Aksnes intervjuet 25 menn i alderen 16 til 75 år. I boka Mannemenneske intervjues de anonymt, og vi får et blikk inn i en opplevd virkelighet som kanskje ellers ikke ville kommet på trykk:

Trass markant større likestilling, pappaperm og vennskapleg bromance: Kor mykje kjenner menn på presset om å oppføra seg som mannfolk? Er det greit å grine? Vil alle menn alltid ha sex? Er homofobi framleis noko sjølv liberale, unge menn kjenner på? Forfattar Brit Aksnes i samtale med Geir Gulliksen om mannsrolla anno 2018.

Forræderens guide til Nord-Korea
Etter mange år, mange arbeidsopphold og verdenskjente kunstprosjekter valgte Morten Traavik å avslutte samarbeidet med Nord-Koreanske styringsmakter i 2017:  

No kjem boka han ikkje ville eller kunne skrive før – ei ærleg, avslørande og engasjerande bruksanvisning til det myteomspunne landet som mange har sterke meiningar om, men svært få har opplevd frå innsida. Møt Morten Traavik i samtale med Bjørn Olav Jahr. 

Trumps Amerika
Heidi T. Skjeseth skriver i boka Løgn. Hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss om det post-faktuelle samfunnet der Amerikas president presenterer løgn som sannhet, makt blir rett og kakofonisk informasjonsstrøm der propaganda erstatter offentlig debatt. Hun møter Per Anders Todal til samtale

Av fjord er jeg kommet
Hvor godt kjenner vi våre fjorder? Tar vi inn over oss dybden og kompleksiteten som holder til under overflaten? Per Anders Todal tar i et foredrag for seg fjordhistorien. Hans bok Havlandet utkom i høst og ble mottatt med strålende kritikker.

Responsmani og veien til Women`s March
Noen og noe vil oss noe, mer eller mindre hele tiden. Vår tilgjengeligjorte tilværelse er resultatet av teknologien, og som følge av dette har mange av oss utviklet responsmani. Hva gjør det med oss? John Erik Riley forteller om de mange overvåkede menneskene han har møtt, om hvordan deres verden ser ut og hvordan dette henger sammen med Trumps seier i 2016.

I forlengelsen av denne tematikken presenteres årets symposieutstilling Ørkenblikket / Desert Gaze, med undertittelen Kven er eg? Kven har eg lyst til å vere?

I sin nyeste bok Øynene i ørkenen formidler John Erik Riley et essayistisk blikk på det sammensatte blikket som omgir oss, og med det en responsiv framstilling av oss selv og vår forståelse av andre. Utstillingen vil tematisere våre opplevelser knyttet til det som trygt må kunne kalles vår nye tid gjennom et ønske om

… å sprenga bøkene sine rammer og la tankane fylla rommet, slik berre utstillingar kan. Resultatet er ei blanding av kunstantropologi, tekstarbeid, oppdaga objekter, makulerte manus og fotokunst.

Odda-symposiets hjemmeside: http://www.litteratursymposiet.no/heim

 

Norsk sakprosafestival 20. oktober

Den 20. oktober arrangeres for sjette gang Norsk sakprosafestival på Litteraturhuset i Oslo. Det er som vanlig et rikholdig program som gir rom for det politiske, historiske, mellommenneskelige, psykologiske og ikke minst det metodiske. Naturvitenskap er selvfølgelig å finne, side om side med poesien!

Så mye bra er på programmet at det eneste rette ville være å si: ingen nevnt, ingen glemt – men her er noen smakebiter:

Jag är Jason 
Jason Timbuktu Diakité, svensk rapper og sakprosaforfatter møter forfatter Thorvald Steen til samtale om måter å fortelle sin – og andre personers historie på.

Frykt og GRU I USA
Luke Harding, journalist for The Guardian og forfatter, har skrevet bok om Donald Trump, hans vei til makten og hvordan dagsaktuelle hendelser kan formidles i et historisk lys.

Kropp er pop 
I år står anus for tur. Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergsland har skrevet boka Manus om anus der alt du vil vite, men ikke tør å spørre om, dissekeres. De møter Nina Brochmann og Ellen S. Dahl, som i Gleden med skjeden beskriver “alt som ikke engang kvinner selv vet om eget underliv”. Samtalen ledes selvfølgelig av «Kroppen» Trond-Viggo Torgersen.

Hvem trenger Arbeiderpartiet? 
Sosialdemokratiet og sosialdemokratiske partier har opplevd alt annet en enn ny vår. Arbeiderpartiet har gjennomlevd et år i krise, hva skyldes dette – og hvor blir det av politikken i alt mylderet? Samtalens deltakere er engasjerte formidlere, og har skarpe iakttagelser å by på: Åsa Linderborg er historiker og kulturredaktør i Aftonbladet. Marie Melgård er journalist i VG, og forfatter. Mimir Kristjansson er forfatter, og nyhetsredaktør Klassekampen. Jonas Bals er malersvenn, historiker, rådgiver i LO, og forfatter, og Maria Berg Reinertsen er forfatter og journalist.

Nazistane, Berlin og Skedsmo 
Et nærmest intertekstuelt bidrag byr familien Sørheim på: Lyriker og lokalhistoriker Thor Sørheim skrev om andre verdenskrig sett fra Skedsmo. Det ble skolepensum for døtrene, og datter Erle Marie Sørheim (forfatter og litteraturkritiker) gir nå ut bok om krigen i Berlin – skrevet i samme by. Storesøster Sarah Sørheim (kulturredaktør i Aftenposten) intervjuer om det å skrive lokalhistorisk, og om å skrive om krigen.

Er jeg gammel nå?
Alder er et evigungt tema. Ungdom, elding og verdighet er selvsagte tema når Runar Bakken, sykepleier, dosent ved Institutt for sykepleie og helsevitenskap ved Universitet i Sørøst-Norge, Wenche Muhleisen, kjønnsforsker og forfatter, Sissel Gran, psykolog, spaltist og forfatter og Maria Berg Reinertsen, forfatter og journalist møtes til en samtale om å bli, føle seg eller frykte å bli gammel. Det spørres: vi kan kanskje glede oss litt også?

Kjønn og språk
Tematikken det kjønnede språket settes under lupen av forfatter og språkforsker Helene Uri, som er aktuell med boka Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk, og forfatteren Kristin Fridtun. Uris innlegg er spesialskrevet for festivalen, mens Fridtuns Kvar går du, hen? ble framført da hun mottok Språkgledeprisen på Språkdagen i 2016.

Stamceller og andre superhelter 
Kroppen vår er en ansamling av celler – våre byggeklosser. En slik samling celler utgjør Øystein Runde. Tegneserieskaperen forklarer hvorfor stamceller har superkrefter og hvordan disse kan brukes. Det loves forskningsformidling som kan overraske både store og små.

Poesi som forskningsmetode
En siste peker går mot det poetiske som metode: har poesien med sin egenartede vilje til eksperimentering og fri tenkning noe å by andre vitenskapelige forskningsområder? Angela Rawlings og Adam Dickinson er begge poeter og forskere. De arbeider i spennet mellom naturvitenskap og poesi. Samtalen blir ledet av Cathrine Strøm, litteraturkritiker og leier for Litteraturhus Lillehammer.

Når fagprogrammet er vel gjennomført avsluttes det hele i festlige former. I NFFOs lokale i Uranienborgveien 2 blir det mat, drikke og underholdning ved Peder Kjøs’ Salongörkesteret.

Les intervju med festivalsjef Mette Karlsvik på festivalens hjemmeside: https://nffo.no/aktuelt/nyheter/klart-for-sakprosafestivalen-i-oslo

Diskutér på facebook