Spleiselag for sakprosamagasin for ungdom?

Faktafyk-OMSLAG-1

 

Foreningen !les oppfordrer myndighetene og andre aktører til å bidra i et spleiselag for et nasjonal tiltak for sakprosa. Les hele uttalelsen fra årsmøtet til Foreningen !les 21. april 2016 
Manglende finansiering gjør at Foreningen !les må droppe satsingen på sakprosamagasinet Faktafyk for elever i ungdomsskolen. Faktafyk er et gratis sakprosamagasin i ungdomsskolen med bokutdrag, nyskrevne artikler og intervjuer, egen nettside med digitale tekster, lydfiler, konkurranser, bonusspor og undervisningsmateriell.

Magasinet utgis én gang i året. Fire numre av Faktafyk har vært utgitt siden 2012. De tre første hadde et opplag på 125 000 og nådde 70 prosent av elevene i ungdomsskolen. Fjerde nummer, som ble lansert i januar 2016, kom i et
redusert opplag på grunn kutt i den økonomiske støtten. Opplaget på 70 000 ble fulltegnet kort tid etter at påmeldingsskjemaet var tilgjengelig.

Vi spurte Wanda Voldner, daglig leder i foreningen !les, om hvorfor det er viktig å beholde Faktafyk.

– Ungdom er – i likhet med voksne – interessert i, og har glede av, god sFaktafyk-OMSLAG_NETTakprosa. Den gode historien om noe virkelig, som eksisterer der ute, fortalt på en god og levende måte, tas imot med stor glede og interesse, og vi ser en hunger etter den gode sakprosateksten hos ungdom. For det er dessverre slik at det produseres lite god sakprosa for ungdom, og det er få kanaler de har for å få tilgang på det som skrives for dem. Derfor er det ekstra synd når tiltak som Faktafyk ikke får støtte – det er både en kanal der ungdom får lese om noe som angår dem, i et format tilpasset dem, og det er en kanal for å utvikle og skrive ny god sakprosa for målgruppen.

Voldner fortsetter videre med å understreke at Faktafyk er viktig fordi elever får presentert sakprosa innen ulike sjangre, og øvelse i lese og vurdere slike tekster. Faktafyk er viktig for lærere som får ressurser til å bruke sakprosa aktivt i undervisningen knyttet til kompetansemål,  også tverrfaglig. Faktafyk er viktig fordi magasinet formidler sakprosautgivelser og engasjerer ulike skribenter og fotografer. Faktafyk er viktig fordi det møter et ønske og behov hos elever og lærere om flere sakprosatekster.
Faktafyk formidler nyere utgivelser og nye artikler om historier fra virkeligheten. Magasinet kommer i papirformat og har eget e-magasin. Et så stort og stabilt påmeldingstall viser at Faktafyk er populært i norsk ungdomsskole, og uten finansiering vil nærmere 125 000 elever stå uten dette tilbudet i januar 2017.

Kaja Bjølgerud

Diskutér på facebook