Sakprosaseminaret på litteraturfestivalen i Lillehammer

Livets gåter
LIVETS GÅTER og de stinkende sokkene til Jonas Gnist av Jan Paul Schutten

Litteraturfestivalen i Lillehammer går av stabelen 24.-27. mai, og vi har sett på sakprosaseminaret som arrangeres av NFF. Seminaret arrangeres på Kulturhuset Banken onsdag 25. mai og varer fra 11-15. Sakprosaseminaret har fire ulike arrangementer som retter søkelyset mot aktuelle trender eller bøker i sakprosasjangeren.

 

Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken av Maria Berg Reinertsen
Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken av Maria Berg Reinertsen

 

I det første seminaret spørres det hva som skjer når vi trekker kvinnene frem fra skyggene. Arnhild Skre, som har skrevet om Hulda Garborg, og Maria Reinertsen, som har skrevet om Henriette Schønberg Erken, møtes til samtale med Hilde Østby om «hemmelige helter».
Videre skal det snakkes om «Livets gåter», en sakprosabok for barn, der leseren får presentert  fire milliarder år på 160 sider. Nederlandske Jan Paul Schutten og Floor Rieder kommer til Lillehammer med svar på alt det som har ført fram til verden vi lever i i dag.

Havboka
Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider av Morten Strøksnes

I det tredje seminaret møtes Geir Gulliksen og Marit Eikemo til samtaler med redaktør på Nasjonalbiblioteket Ida Berntsen. Her skal det blant annet diskuteres om man kan trekke en grense mellom det skjønnlitterære og det sakprosaistiske essayet.

På det avsluttende seminaret snakker Morten Strøksnes om hvilke muligheter som ligger i sakprosa, med utgangspunkt i sin prisvinnende bok «Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider».

Kaja Bjølgerud

 

Diskutér på facebook