Kulturrådets siste innkjøp av ny norsk sakprosa

Kulturfondets innkjøpsordninger for litteratur er stadig under debatt. Diskusjonen går som kjent gjerne på om hvorvidt de til enhver tid vedtatt innkjøpte bøker evner å ivareta bredden i norsk litteratur. Mens enkelte mener det blir kjøpt inn for mye av den smale litteraturen på bekostning av «bestselgerne», anser andre at den smale litteraturen ikke prioriteres godt nok, og argumenterer for at dette svekker både forlagsvirksomhet, biblioteker og norsk språk og litteratur i sin helhet. Men innkjøpspolitikken til Kulturrådet kan også leses slik at temaene gjerne kan være smale, bare de er formidlet til et allment publikum.

Denne uken ble listene over Kulturfondets siste innkjøp lagt ut på Kulturrådets nettsider. Vi på sakprosabloggen har i den sammenheng sett litt nærmere på noen av de siste innkjøpene av ny norsk sakprosa. Her var det mye interessant og forhåpentligvis noe å finne for enhver smak.

Blant annet kan vi nevne:

(Foto: aschehoug.no)
(Foto: aschehoug.no)

Dødtid. Bilder og turnénotater – Karpe Diem/ AKAM1K3 (Aschehoug)

Hip hop-duoen Karpe Diem denne gang i bokform. «Dette er ikke biografien om Karpe Diem. Dette er ikke engang historien om Karpe Diem. Dette er resultatet av dødtid», kan man lese på forlagets nettsider. VGs anmelder anså likevel boken da den kom ut som «en av de beste biografiene over et norsk band noensinne», og omtalte den like gjerne som «en visuell fest og en lyrisk tivolitur» (15.11.13). Vi spår at denne vil bli en vinner hos jentene på skolebiblioteket…

(Foto: universitetsforlaget.no)
(Foto: universitetsforlaget.no)

Klimaendringer i Norge – Forskernes forklaringer – Knut H. Alfsen, Dag O. Hessen og Eystein Jansen (Universitetsforlaget)

Dette er boken som er blitt omtalt som «Boka som samler trådene» hva gjelder aktuell klimaforskning (forskningsradet.no 20.12.13). Forfatterne har her hatt til hensikt å formidle all kunnskapen som er samlet gjennom ti år i forskningsprosjektet NORKLIMA (Klimaendringer og konsekvenser i Norge) i én enkelt populærvitenskapelig bok. Resultatet er blitt, i følge Klassekampens Bokmagasinet, «kunnskapsformidling av høy klasse». Trenger miljøaktivisten i deg gode argumenter, er dette sannsynligvis boka for deg!

(Foto: dreyersforlag.no)
(Foto: dreyersforlag.no)

Farvel Norge – Velferdsstatens fremtidige kollaps – Jon Hustad (Dreyers forlag)

Denne boken, hvor Hustad presenterer dystre spådommer for velferdsstatens fremtid, ble heftig omdiskutert da den kom ut i fjor høst. «Gjennomsyres av antihumanisme og mistro til folkestyret» var dommen fra Manifest Tidsskrift (09.10.13), mens Minervas anmelder omtalte den som «en nødvendig provokasjon» (23.12.13). Nå er den snart tilgjengelig for bibliotekbrukere landet over, som dermed får mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening om den.

(Foto: oktober forlag)
(Foto: oktober forlag)

Sjelens Amerika. Tekster 1996-2013 – Karl Ove Knausgård (Forlaget Oktober)

Knausgårds essaysamling «Sjelens Amerika er en samling tekster som spenner fra ensomheten i Francesca Woodmans fotografier til hva det egentlig vil si å drite, fra bildet av Jesus Kristus i en brent toast til massakren på Utøya, fra Knut Hamsuns mislykkede mesterverk Mysterier til nåden det kan være å se en død far bli begravet», ifølge forlagets nettsider. Knausgård byr her tilsynelatende på refleksjoner om mye og mangt! Ifølge Dagbladets Erle Sørheim, er dette boka for «alle som likte «Min kamp», og (…) som syntes den var for lang».

(Foto: gyldendal.no)
(Foto: gyldendal.no)

Femmila. Skisportens manndomsprøve – Thor Gotaas (Gyldendal)

Avslutningsvis, i disse kommende vinter-OL-tider, kan det også nevnes at boka som er blitt omtalt som «Milslukerens bibel» er å finne på lista over siste sakprosainnkjøp. Femmila har høstet flotte anmeldelser, og er omtalt som både «entusiastisk, humørfylt og drivende god». Fin for den som vil forberede seg litterært til OL, og for den som lurer på hvorfor de tidlige femmilsløperne gikk med sild på innerlomma…

I tillegg finnes også Ragnar Kvam jrs Thor Heyerdahl – mannen og mytene, Kristian Meisingsets Kulturbløffen (Cappelen Damm) og Åsne Seierstads En av oss (Kagge) og en rekke flere på lista over Kulturfondets nye sakprosainnkjøp. Sjekk ut hele lista på www.kulturradet.no.

God lesehelg fra oss på sakprosabloggen! 

Diskutér på facebook