Sakprosaen synligere enn antatt?

Hvor mye oppmerksomhet får egentlig sakprosaen i offentligheten? – Langt mer enn det mange tror, hevder litteratursosiolog Kjersti Ulriksen, som i sin masteroppgave «Hvordan behandles litterær sakprosa i mediene?» har studert sakprosaens stilling og funksjon i media. Gjennom en analyse av sakprosaanmeldelser, nyhetsoppslag, kommentarer og debattinnlegg om sakprosa har Ulriksen nemlig funnet ut at sakprosaen generer mer debatt og når breiere ut i media enn  skjønnlitteraturen. Studien har dessuten selv ført til medieoppmerksomhet: Klassekampen i dag har et dobbeltsidig oppslag om saken, hvor Ulriksen presenterer sine resultater. Her sier hun blant annet:

«[J]eg sier ikke at all sakprosa får bred dekning. Men når mediene først har bestemt seg for å gi oppmerksomhet til en sakprosabok, så setter boka i stor grad dagsorden for samfunnsdebatten. De er gjenstand for ikke bare anmeldelser, men også for nyhetsartikler og mer debatterende artikler.»

Et fint sammendrag av masteroppgaven og resultatene finner du på Kjersti Ulriksens egen blogg.

Diskutér på facebook