Retorikkseminar med Brigitte Mral

Til høstens andre retorikkseminar har forskergruppen for tekst og retorikk ved UiO invitert Brigitte Mral, professor i retorikk fra Örebro universitet. Mral har sine forskningsinteresser blant annet innen krisekommunikasjon, demokrati og etikk, populistisk retorikk og kvinners retorikk på 1900-tallet. På mandagens seminar vil hun under tittelen «Demagogens röst. Hitler som radiotalare» presentere sin studie av Hitlers radioretorikk. Studien er tidligere presentert i en artikkel i Rhetorica Scandinavica nr 51 (høst 2009), og i sammendraget til denne artikkelen står det følgende:

Hur kunde det hända att Adolf Hitler med sin demagogi lyckades påverka mycket stora befolkningsgrupper under lång tid? Frågan har sysselsatt både lekmän och forskare ända sedan han började dominera den politiska scenen tidigt på 1920-talet under en tid av stora kriser. Hitlers framgångar ter sig närmast paradoxala för vi har idag svårt att förstå hur denne i eftervärldens ögon både livsfarlige och i viss mån löjeväckande politiker kunde samla massorna bakom sig, i stor utsträckning med hjälp av det talade ordet. Hur ska man förklara att en person som Adolf Hitler på några få år kunde leda ett i många avseenden sofistikerat land från en spirande, om än kaotisk, demokrati till den mest extrema diktaturen?

 

Tidspunkt: mandag 6. september kl. 12.15-13.30

Sted: seminarrom 12, P.A Munchs hus

Diskutér på facebook