Sakprosadebatten går videre

Forrige tirsdag gikk vårens siste sakprosadebatt av stabelen på Litteraturhuset, med godt oppmøte, høy temperatur og stort engasjement. Forfatter og forlagssjef Geir Gulliksen innledet med sitt angrep på det han kaller sakprosaoffensivens kunstfientlighet, men fikk sterke motreaksjoner både fra kommentator Jofrid Karner Smidt og salen for øvrig. Gulliksens synspunkter ble oppsummert i et intervju i Dag og Tid fredag.

Er virkelig sakprosaens forkjempere i krig mot skjønnlitteraturen? Er det virkelig slik at det er kunstbegrepet som skiller sakprosa fra skjønnlitteratur slik det ble hevdet på Litteraturhuset? Det er tydelig at dette er en debatt som langt fra er over.

Lørdag 15. mai, trykket Klassekampens Bokmagasinet en kommentar av Tom Egil Hverven. Hverven hevder her at Norsk forfattersentrum bør åpne for forfattere av essayistisk sakprosa. Hverven var en av dem som kom med motinnlegg mot Gulliksen under debatten forrige tirsdag. Les kommentaren hans her.

Diskutér på facebook