Statsråder gir drahjelp til bokutgivelser

Fredag 4. og lørdag 5. desember kunne vi på henholdsvis en dobbeltside og en enkeltside i Bergens Tidende lese om hvordan norske statsråder bidrar med forord i bøker. «Forordene skrevet av statsåder sørger for at bokutgivelsene får større oppmerksomhet», hevdet avisen i fredagsoppslaget, hvor vi også fikk vite at forlagene driver en bevisst jakt på slike statsrådskrevne forord for å skape maksimal blest om bøkene. Dagen etter fulgte avisen opp med to saker på kommentarsidene. Jonas Gahr Støre forsvarer sin rett, i henhold til loven om ytringsfrihet, til fortsatt å skrive orord til bøker der han mener han har noe relevant å si. Sakprosaprofessor Johan L. Tønnesson mener denne typen gratis drahjelp til enkeltbøker urettferdig rammer alle de utgivelsene som ikke får forord skrevet av kjente personer, og derfor kan være uheldig. Dessuten, sier han videre, bruker Gahr Støre i minst ett tilfelle forordet til å fremme politiske saker.  Last ned hele saken slik den sto trykket i BT:

Side 1 fredag 4. des
Side 2 fredag 4. des
Enkeltoppslag lørdag 5. des

Diskutér på facebook