Biografier, sannhet og intimitetstyranniet på radio

Onsdag 11. november kunne vi høre professor i tekstvitenskap Kjell Lars Berge i kulturnytt i NRK P2. Berge ble intervjuet både i morgen- og kveldssendingen, og tema var «bøker som grafser i privatlivet til kjendiser» – nærmere bestemt politikerbiografier og biografier av andre mediepersonligheter.

Berge hevder at skillet mellom det som er privat og offentlig på mange områder er brutt ned. Det som ifølge ham er mest uheldig med dette, er at vi som lesere ofte blir skeptiske til  offentlige skikkelser, og tror mer på det antatt sanne bildet som tegnes av noen. I praksis vurderer vi da en person på grunnlag av detaljer som ikke egentlig angår oss. At sannhet ofte framstilles som noe skjult og litt skittent, er problematisk. Berge beskriver dette intimitetstyranniet som et relativt nytt fenomen i Norge, og etterspør en kvalitetssikring av norsk litteratur.

Lytt til sendingen i nettradio.

Diskutér på facebook

2 kommentarer til “Biografier, sannhet og intimitetstyranniet på radio

 1. Har nå brukt en halv time for å høre Berge i dette interessante intervjuet, men lykkes ikke å finne saken.

  – Syng på norsk
  – Psykiatriske pasienter med revy
  – Kronprinsesse Mette Marit

  er imidlertid blant sakene denne sendingen. Er det mine nettlesere det er noe galt med, eller har ikke Kulturnytt dette innslaget den nevnte dagen, likevel?

 2. Jeg hørte innslaget i NRKs nettradio. Det heter «Kulturnytt (11.11.09 16.03)», og jeg mener det var innslag nummer to i sendingen. Sikker på du har klikket på riktig sending? Listen med sendinger står under «NETTRADIO» til høyre i vinduet når du følger lenken over.

  NRK har forresten også dekket innslaget skriftlig på nett, og det finner du her:

  http://www.nrk.no/nyheter/kultur/1.6859675

Kommentarfeltet er inaktivt, bli med i diskusjonen på facebooksiden!