Fiksjon, faksjon, sakprosa

«Kilder» er tema for Bjørnsonfestivalen i år, som går av stabelen 26.-30. august. Her gjør vi særskilt oppmerksom på seminaret Fiksjon, faksjon, sakprosa lørdag 29. august kl 12-14, hvor det spørres:

Hvordan beskrive virkeligheten når den er smertefull og kildene er få eller må gå i skjul? Hvilket krav har leseren på å bli henvist til kildene? Er ”faksjonen”, mellomsjangeren mellom fiksjon og sakprosa, en mulighet for den som vil skrive overbevisende og bevegende om verden? Hva er i så fall det gode blandingsforholdet mellom diktning og etterrettelighet?

Forfatterne av to ganske ferske bøker kommer til Bjørnsonfestivalen for å diskutere dette sammen med den erfarne forfatteren og prisbelønte sakprosakritikeren Espen Søbye. Peter Fröberg Idling oppnådde på kort tid stor berømmelse med sin bok Pol Pots leende fra 2006 (på norsk: Pol Pots smil, om en svensk reise gjennom Røde Khmers Kambodsja, Cappelen Damm 2009). Eva Norderhaug og Sara Hilal ga i år ut boka Djevelens datter. En sann historie fra Oslo øst (Gyldendal). Boka forteller livshistorien til den unge kvinnen bak pseudonymet Sara Hilal. Hun vil for første gang møte offentligheten under paneldebatten på denne festivalen. Debattleder er Johan L. Tønnesson, professor i sakprosaforskning ved Universitetet i Oslo, forfatter av Hva er sakprosa (Universitetsforlaget 2008).

Diskutér på facebook