Sakprosakanon for skolen

Landskonferansen for Landslaget for Norskundervisning (LNU) –  «Rett på sak – sakprosa i norskfaget» –  gikk av stabelen i Tromsø 20.-21. mars.  På denne konferansen offentliggjorde LNU sin sakprosakanon for skolen, som omfatter 45 tekster og spenner fra 1700-tallet til i dag. Kåringen er foretatt i samarbeid med Språkrådet og skal fremme sakprosa som egner seg for bruk i klasserommet. Last ned lista over titler i sakprosakanonen (pdf).

«Det er tradisjon at norskfaget setter skjønnlitteraturen i sentrum. Jeg har gått igjennom 19 leseverk, der er sakprosaen representert med fra 12 til 33 prosent. Vi ønsker å gi mer kunnskap hos lærerne ved å gi råd om tekster som kan brukes.» Dette sier Ove Eide, lektor ved Firda videregående skole og leder for juryen som har valgt ut tekstene, til Aftenposten. Les hele Aftenpostens artikkel om sakprosalista.

Hva synes elever og lærere om sakprosakanonen? Les Aftenpostens artikkel om mottakelsen.

Kirsten Kalleberg og Astrid Elisabeth Kleiveland, leder i LNU og ansvarlig redakter i Norsklæreren skriver i et leserinnlegg i Aftenposten at «Skoleelvene trenger kompetanse for å kunne vurdere påliteligheten i dagens flom av tekster. Sakprosaundervisning kan gi slik kunnskap.» Les hele leserinnlegget.

Diskutér på facebook