Hamsuns sakprosa

8. januar trykket Nationen en artikkel i anledning Hamsun-året, som nettopp er i gang. I et intervju med informasjonssjef i Gyldendal forlag, Bjarne Buset, blir utgivelsen av «Nye Hamsuns Samlede» diskutert. I 27 bind kommer den første virkelige samlinga av Hamsuns verk, ifølge Buset – her er nemlig ingenting utelatt; både artikler og taler er med, i tillegg til en del dikt og noveller som ikke tidligere er publisert.

Ingar Sletten Kolloens biografi om Hamsun – som også er publisert på Gyldendal – er også relevant dette året. Det er en av forlagets største biografisatsninger, og det er stor interesse for boka. «Det er fordi Hamsun er så tilstede,» mener Buset. Hamsuns klassikere blir stadig lest, og har jevnt høye salgstall hos forlaget.

Begynnelsen av feiringen av Hamsun-året har båret preg av mediediskusjonen om Hamsuns politiske ståsted, som nazist under annen verdenskrig. Nettopp dette gjør sakprosadelen av den nye utgivelsen så interessant. Her får vi innblikk i personen Knut Hamsun, som Buset kaller «ein stor diktar, samtidig ein politisk idiot.» Men han påpeker at Hamsun var forbausende konsistent, og at det er med stor fascinasjon vi kan lese sakprosaen til den høyreorienterte forfatteren. «Å lese Hamsun gir også eit unikt innblikk i menneskesinnet,» mener Buset. Hamsuns sakprosa er viktige uttrykk for hvordan ens meninger er produkter av de historiske hendelsene en kommer innunder.

Les artikkelen i Nationen.

Diskutér på facebook