Språkmelding og sakprosa-småplukk

Kulturminister Trond Giske lot det ikke være noen tvil om at innkjøpsordningen for sakprosa nå vil bli utvidet da han presenterte den lenge varslede språkmeldingen fra Kulturdepartementet i Litteraturhuset i dag.
Les språkmeldingen.

«Synes du at livet er kjedelig, da? Sakprosaen handler nemlig om livet selv, i motsetning til skjønnlitteraturen, hvor man kan drømme seg vekk fra eget liv. Enten du bruker en matoppskrift, sjekker tidtabellen til trikken eller leser reiseskildringer for å planlegge ferien din: Du forholder deg til sakprosa.»

Dette svarer Lisbeth David-Andersen, programleder i radioprogrammet Sakprosa, som har gått på P2 på fredager siden i vår, på Aftenpostens spørsmål om sakprosa ikke er litt kjedelig. Siste sakprosaprogram før sommeren går i reprise lørdag 28. juni, men programmet er tilbake i august.

I kjølvannet av Litteraturfestivalen på Lillehammer, har ellers Bergens Tidende (09.06.2008) oppsummert diskusjonen om sakprosa og litterær kvalitet: «Etter mine vurderinger burde bokfolket nå heller samle kreftene enn å slipe strids- øksene. Det må være i all skriftkulturs interesse at både fiksjonslitteraturen og sakprosaen blomstrer, side om side, og brynes mot nødvendige kvalitetskrav fra hvert sitt ståsted.»

Også Adresseavisen har på kronikkplass (31.05.2008) tatt opp det man kan kalle sakprosaens inntog i litteraturen – en tolkning av litteraturfestivalens debatt som fikk navnet «Sakprosaen kommer».

Fortsatt god sakprosasommer.

Diskutér på facebook