Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Sakprosaseminaret

25. mai, 2016 kl. 11:00 am - 3:00 pm

Onsdag 25.mai fra 11-15 arrangeres sakprosaseminaret fra kl. 11-15 i Holbøsalen i Kulturhuset Banken under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.
Sakprosaseminaret setter søkelyset på aktuelle trender eller bøker i sakprosasjangeren og inviterer til seminar om biografier, sakprosa for barn og unge, essay og sakprosaens muligheter.

SAKPROSASEMINARET:
HEMMELIGE HELTER

Onsdag 25. mai kl. 11:00
Kulturhuset Banken, Holbøsalen

Biografene Maria Reinertsen og Arnhild Skre har skrevet biografier om henholdsvis Henriette Schønberg Erken og Hulda Garborg. De skal samtale om å skrive om dem som ofte ikke selv engang anså seg som passende biografistoff. Kvinner har selvfølgelig vært historiske aktører også før i tiden, men historien om dem er gjerne et ubleket lerret, og de fleste biografier skrives fortsatt om menn. Hva skjer når man trekker kvinnene fram fra skyggene? Hvordan ser historien ut fra perspektivet til de hemmelige heltene? Hilde Østby leder samtalen.

GÅTEN AVSLØRT!

Onsdag 25. mai kl. 12:00
Kulturhuset Banken, Holbøsalen

Hvordan ble barneboken «Livets gåter» til?

Blir sønnen til Messi også god til å spille fotball? Hvor kom det første levende vesenet på jorda fra? Hva er DNA og hvorfor er det så ofte med i krimserier? Hvorfor får vi gåsehud? Hvordan klare seg uten rompe?
I den prisvinnende, europeiske bestselgeren «Livets gåter» av nederlandske Jan Paul Schutten og Floor Rieder (til norsk ved Bodil Engen) finner vi svar på alt det som har ført fram til verden vi lever i i dag. Om jordens alder og universet. Om Darwin og fugler. Om seksuell seleksjon og den sterkestes rett, og om hvordan menneskekroppen fremdeles er som en makrell. Her serveres fire milliarder år på 160 sider. Samtalen ledes av Hilde Østby.

KUNSTEN Å PRØVE

Onsdag 25. mai kl. 13:00
Kulturhuset Banken, Holbøsalen

Essayet skal være velskrevet og skal undersøke og belyse temaer på nye og uvante måter. Akkurat hva som gjør et essay godt, er likevel vanskelig å sette fingeren på. Vi inviterer til en times dypdykk inn i sjangeren sammen med to forfattere som begge har gjort seg bemerket med sine essay. Marit Eikemo har skrevet reiseessays fra forlatte steder i samlingen «Samtidsruinar», Geir Gulliksen har skrevet en rekke romaner, dikt og essays. Hvor starter man, og hva er målet? Kan man trekke en grense mellom det skjønnlitterære og det sakprosaistiske essayet? Geir Gulliksen og Marit Eikemo samtaler med redaktør på Nasjonalbiblioteket Ida Berntsen.

ET HAV AV MULIGHETER

Onsdag 25. mai kl. 14:00
Kulturhuset Banken, Holbøsalen

I høst fikk mange øynene opp for hvordan en reportasjebok kan være skrevet på en personlig og litterær måte. Årsaken til denne åpenbaringen var «Havboka. Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» av Morten Strøksnes, hvor han bruker en omfattende fisketur som bakteppe for å brette ut en historie om vitenskap, mytologi og poesi. Strøksnes forteller om «Havboka» og sakprosaens muligheter.

Detaljer

Dato:
25. mai, 2016
Tid
11:00 am - 3:00 pm
Hjemmeside:
http://www.litteraturfestival.no/program/?serie=117

Arrangør

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
View Arrangør Website

Sted

Kulturhuset Banken, Holbøsalen
Kirkegata 41
Lillehammer, 2609
+ Google-kart