Laster Hendelser

« All Events

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Boklansering: Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814–1913

16. september, 2019 kl. 6:00 pm - 7:30 pm

 

Førstkommende mandag, 16.09, lanseres boken Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814–1913 av Anders Johansen, på Litteraturhuset i Oslo.

I boka undersøkes kjennetegn på ytringskultur, og hvor nye grupper av befolkningen tar ordet: Hva skal til for å sette seg i respekt? Hvordan få selvtillit og mot til å stå fram? I et historisk perspektiv tar Anders Johansen for seg retoriske vilkår for å komme til orde i perioden 1814–1913, og retorisk makt og avmakt er et tema med evigvarende relevans. Kan fortida si oss noe om forutsetninger for retorisk handelkraft i dag?

Mer fra Universitetsforlagets presentasjon av boka:

Fra 1814 til 1913 retter beboerne av «de stummes leir» seg opp og tar ordet. Først bøndene, dernest husmennene, arbeiderne, kvinnene. Men terskelen var høy for de som følte seg ubetydelige og små. Og hetsen satt løst blant de som følte seg store. «Komme til orde» er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Hvem sto fram, hvordan ytret de seg, og hvilken kultur var de omgitt av? Anders Johansen viser at erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Komme til orde handler om fordeling av retorisk makt og avmakt – et tema som bør tas på alvor også av de som interesserer seg for vår egen tids samfunnsdebatt.

Anders Johansen er professor i sakprosastudier ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen. Som forsker og skribent er han bredt orientert, med mange interesser og skrivemåter. Politisk kommunikasjon har han tidligere behandlet i bøker som «Talerens troverdighet» (2002) og, sammen med Jens Kjeldsen, «Virksomme ord» (2005), samt i talearkivet med samme navn, virksommeord.no.

Program:
Anders Johansen: Fornuft og forakt
Trygve Riiser Gundersen: Vekkelse og myndighet
Åsa Linderborg: Kampen om anerkjennelse

Detaljer

Dato:
16. september, 2019
Tid
6:00 pm - 7:30 pm
Hendelse Kategori:

Arrangør

Universitetsforlaget

Sted

Litteraturhuset i Oslo
Wergelandsveien 29 Oslo 0167 Norge + Google Map
Hjemmeside:
http://www.litteraturhuset.no/