Laster Hendelser

« All Events

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Disputas: Richard Rorty og de moralske fellesskapenes retorikk

9. desember, 2016 kl. 12:15 pm

Master Kristian Bjørkdahl ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): Enlarging the Ethnos. Rorty, Redescription, and the Rhetorical Labor Of Moral Progress

 

I avhandlingen argumenterer Kristian Bjørkdahl for at Richard Rortys liberale håp om solidaritet må suppleres med retoriske studier av hvordan vi – i faktiske, konkrete tilfeller – forsøker å skape et større «vi».

 
I Rortys pragmatisme heter det at vi bør legge bort ideen om bestandige moralske sannheter, og anerkjenne at slike aldri er annet enn uttrykk for en tid- og stedbunden kultur. Ifølge Rorty betyr dette at vi kan erstatte filosofisk diskurs med det han kaller «tykke beskrivelser»; vi kan bytte ut moralfilosofi med litteraturkritikk. Ved hjelp av romaner, etnografier og andre rike tekster kan vi innrette oss mot å oppdage andres lidelse, og slik utvide det fellesskapet vi oppfatter som «vi» – en utvikling han kaller a progress of sentiments.

 
Bjørkdahl argumenterer for at Rorty imidlertid ikke har noen troverdig ide om når, hvordan og hvorfor slike fremskritt kan skje. For Rorty er slike fremskritt analoge til biologisk evolusjon, men Bjørkdahl hevder at Rorty her faller tilbake på en allmenn teori av den typen han i utgangspunktet vil bort fra, og minner isteden om Rortys eget slagord om at vi bør «holde oss til konkretene». I en serie på tre retoriske studier av konkrete tykke beskrivelser og deres resepsjonshistoriske skjebner, viser Bjørkdahl at vi ved å studere det moralske fremskrittets retoriske konkreter kan komme til innsikter som Rortys abstrakte utopi ikke forteller om.

Detaljer

Dato:
9. desember, 2016
Tid
12:15 pm

Arrangør

IFIKK

Sted

Arne Næss auditorium, Georg Morgenstiernes hus