Laster Hendelser

« All Events

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Dannelse for det 21. århundre

5. september, 2019 kl. 9:15 am - 10:15 am

Foto: Ben White

 

Fra arrangementets hjemmeside:

Bør universitetene utvide dannelsesbegrepet i møte med samfunnsutfordringene vi står overfor? Er «bærekraftig dannelse» veien å gå?

 

I denne samtalen ønsker SUM å lansere begrepet «bærekraftig dannelse» og diskutere det med noen fremstående akademikere. Hvilken betydning ville et slikt begrep ha for organisering av undervisningen på UiO?

Mye takket være «kvalitetsreformen» har mange norske universiteter blitt tvunget til å tenke nytt om sitt utdanningsoppdrag. I økende grad konkurrerer universitetene nå om å tiltrekke seg studenter, og vi styres av insentiver som «gjennomstrømning», altså andelen studenter som fullfører studieløpet. Det har fått kritiske røster til å spørre: Er dannelse ikke lenger et mål for universitetene?

I det pågående strategiarbeidet ved Universitetet i Oslo ble det lansert en idé om at man trenger «et dannelsesbegrep for det 21. århundre». Dannelsesbegrepet har vært diskutert nær sagt til alle tider, og debatten er fortsatt helt nødvendig hvis undervisningen ved universitetene skal være oppdatert og relevant i en tid preget av store endringer.

Det er nærliggende å tenke at en universitetsutdannelse i dag skal utdanne selvstendig tenkende mennesker, som er i stand til å tilegne seg ny kunnskap og fordomsfritt møte nye forhold og forestillinger. I tillegg må utdannelsen også kunne forberede studentene på problemene som preger vår tid, slik som klimaendringer, økende ulikhet, autoritær populisme og nye migrasjonsmønstre. Evnen til selvstendig tekning blir viktigere for hvert enkelt individ, for samfunnet og for universitetet.

Paneldeltakere:

Inga Bostad, Institutt for pedagogikk, UiO
Ingerid Straume, Universitetsbiblioteket, UiO
Helge Jordheim, Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO
Sidsel Roalkvam, Senter for utvikling og miljø (SUM), UiO

Samtalen ledes av Kristian Bjørkdal.

Arrangementet er åpnet, men krever påmelding.

Arrangør

Senter for utvikling og miljø, UiO
Hjemmeside:
https://www.sum.uio.no/

Sted

Arne Næss
Sandakerveien 130
Oslo, 0484 Norge
+ Google Map